top of page

Hoe was het Grote Gideon Event?

4 november 2022

Hoe was het Grote Gideon Event?

Was je er niet bij? Of juist wel? Maakt niet uit! In dit artikel lees je hoe het was. Het Grote Gideon Event op 6 oktober.

Wat een roerige tijden weer! Er wordt de laatste weken veel aandacht gevraagd voor verduurzaming in alle sectoren. Soms met soep, dan weer met vastgeplakte talkshowgasten. Wij kwamen met 100 Gideons bij elkaar, bespoten de stoep met duurzame stoepkrijtverf en bedachten vooral veel nieuwe plannen. Rebelse acties zijn ook altijd welkom!

 

Desalniettemin is onze inzet niet minder of kleiner dan verduurzamers die in het nationale nieuws komen. Sterker nog, de komende weken gaan we juist in het lokale nieuws veel gaan zien van onze Gideon klimaatburgemeesters! We zoeken nog iemand die het 'Klimaatburgemeester-dossier' kan bijhouden. Aanmelden kan via Whatsapp.

 

Webinar

Op 25 november hebben we een tweede aflevering van Gideon bouwt duurzaam met de politiek. Deze keer met Laura Bromet (inschrijven kan hier). Op 8 december kunnen projecten en tribes weer samenwerken op de samenwerkdag en aansluitend volgt dan een borrel voor iedereen die bij elkaar wil komen. De uitnodiging hiervoor versturen we na volgende week.  

 

Terug naar ons event van 6 oktober!

Het is alweer even geleden, maar wij moesten ook even bijkomen van al dat enthousiasme. Met dank aan Gideon Goudsmit voor het ter beschikking stellen van de locatie, Triodos voor een extra bijdrage zodat we dit event mogelijk konden maken, een kleine bijdrage van iedereen voor de catering en vele uren vrijwilligerswerk van de workshopgevers, tribeleaders en het supportteam en gastvrouw Jetske Thielen was het weer een fantastische dag! Bekijk vooral het filmpje hieronder voor een sfeerindruk!

In de ochtend werden de volgende workshops gegeven. Deelnemers konden twee workshops volgen in twee rondes. Deze werden gegeven door Gideons die het afgelopen jaar al gewerkt hebben aan een project.


 • Serena Scholte - Spinwaveslab

 • Sybren Bosch - Verbeteren van het Milieuprestatiestelsel

 • Marjet Rutten & Arjan Vermeulen- Klimaatburgemeester: Impact zonder op je strepen te staan!

 • Sannie Verweij - Energiebespaarplicht van theorie naar praktijk

 • Jeroen Pels - Biobased hypotheek van Triodos

 • Leonie van der Steen – Wantrouwen in de bouw 

 • Lianda Sjerps – De Berenlijst

 • Noor Schellens - Building Balance Overigens is er een projectpagina op de website. 

 

In de middag werd er lekker geluncht, bijgepraat en geborreld. Tussendoor werd er binnen en buiten gewerkt aan het verder uitwerken van de doelen van de drie grote transitie tribes. 

Als er Gideons bij elkaar komen worden er nieuwe projecten gestart. Dat was te merken. Vanuit alle tribes en via de Love&Match wall ontstonden nieuwe groepjes die samen iets aan gaan pakken. De komende tijd houden we jullie op de hoogte hoe deze projecten zich gaan ontwikkelen. Stuur ons vooral een mail met info over je project zodat we deze ook op onze projectpagina kunnen zetten.


Energietransitie


De energietransitie-tribe, die vooral werkt aan acties en ideeën voor bestaande utiliteitsbouw en bestaande woningbouw, had aan inspiratie geen gebrek. Projecten die een vervolg gaan krijgen zijn onder andere De Erkende Maatregelen vertalen in de 5 simpele dingen die je nu gewoon kan of moet doen (ook voor MKB die niet onder informatieplicht Energiebesparing valt) en voor bestaande woningbouw de Carbon Budgeteers: rekenen aan het carbon budget en de energietransitie, wat zijn de grote klappers en hoe blijven we binnen het budget?

 

Ook uit de ochtendsessie met de Berenlijst kwamen veel acties. Zoals de controle van tenders en aanbestedingen en een handleiding voor optoppen, splitsen en aanplakken. Meewerken aan de Berenlijst? Ze zoeken nog berenjagers! Meedoen met deze of andere projecten? energietransitie@gideonstribe.nlMaterialentransitie

We zagen veel interesse bij de Gideons voor deze tribe. Hoe ga je van CO2-intensieve en lineaire materialen naar CO2 negatieve en circulaire materialen? Hoe bereiken we dat doel?

 

Vanuit deze groep kwamen ook veel ideeën. Met vijf groepjes zijn vijf projecten verder gebracht. Drie van deze projecten zijn ook echt al opgepakt door Gideons die ermee aan de slag wilden. Dat zijn onder andere; College tour eco bouwen, Het platform voor opgedane kennis houtbouw, gebieds-MPG, Stoppen met…We hopen snel meer van deze projecten te kunnen laten zien!

 

De materialentransitie tribe is volop aan de slag om zich te ontwikkelen en een breed geluid te laten horen. Wil je ook aan de slag met de materialentransitie of ben je geïnteresseerd in de projecten of waar jij mee kunt helpen? Ze zijn bereikbaar! materialentransitie@gideonstribe.nlSociale transitie

Een bouwbijeenkomst waar openlijk over liefde gesproken werd. Zo omschreef een verbaasde bezoeker het Gideon event. Binnen de sociale transitie tribe is dat wat ons drijft; we werken aan een bouwsector waarin iedereen zijn gevoel vertrouwt (om keuzes op te baseren), ongemak aan durft te gaan (dat je krijgt als je een tegendraads standpunt inneemt) en waarin macht van iedereen is. De vraag is hoe je het inzet.

 

In de middag zette zich dat om in acties. Talloze ideeën uit eerdere brainstorms vonden een enthousiaste eigenaar en ook nieuwe ideeën gaan starten.

Zo komt er een scheurkalender met prikkelende inspiratie, gaan we vooruitstrevende Commissarissen aanbieden aan RvC’s waar alleen ‘zeven vinkers’ zitten, kijken we naar Gideon acties de bouw rechtvaardiger kunnen maken en gaan we acties inzetten op ‘minder bouwen’. Want niet bouwen is de makkelijkste manier om CO2 te besparen.

 

Ondanks een fantastische dag blijft er voldoende te wensen over. Volgende keer starten we vast mooie projecten op bouwen vanuit liefde voor de natuur, niet sturen op financiële waarden en de Gideon book of records, waardoor alle koplopers elkaar naar grote hoogte kunnen stuwen met sociale en duurzame records! Weer vijf nieuwe mensen hebben zich aangesloten bij de tribe, maar meer tribeleden betekent meer inspiratie, dus doe mee! socialetransitie@gideonstribe.nl


Help elkaar

De Gideonsbende zijn we met elkaar. Uiteindelijk willen we samen de bouwsector beter en duurzamer maken. Iedereen kan daar op zijn of haar eigen manier aan bijdragen. Hieronder een paar ideeën: • We hebben een subsidie voor Gideon binnengehaald, zodat we vaker bijeenkomsten, ondersteuning, expertise of andere zaken kunnen regelen voor Gideons die bijdragen aan de verduurzaming van de bouwsector. Hiervoor is co-funding noodzakelijk. Werk jij in een organisatie waar dat misschien geregeld kan worden? Neem dan contact op met het supportteam, wij kunnen helpen bij het inzichtelijk maken hoe een bijdrage aan Stichting Gideon – building transition tribes de bouwsector én je organisatie verder kunnen helpen.


 • Heb je geen geld, maar wel tijd beschikbaar? Ook top! We zoeken heel veel doeners, trekkers en ondersteuners! De komende tijd zullen we vaker communiceren voor welke vrijwillige vacatures we nog mensen zoeken. Maar mail vooral naar een tribe of het supportteam als je nu al aan de slag wil en kan helpen. Een aantal Gideons hebben bijvoorbeeld van hun werkgever een paar uur per week beschikbaar gekregen om aan Gideon projecten te werken. Andere Gideons doen het geheel vrijwillig in hun eigen tijd.


 • Op 8 december willen we Gideons die aan projecten werken en mensen die in een tribes aan de slag zijn weer de kans geven om daar een hele middag samen aan te werken en voor iedereen om aan het einde van de dag samen te komen voor een gezellige borrel. Kun je helpen in de vorm van het beschikbaar stellen van je locatie of het sponsoren van de borrel? • Heb je een goed idee en wil je dat eens op papier zetten in de vorm van een artikel voor op onze website? Dat kan ook!


 • Spreek je uit! Ook tijdens het Gideon Event waren er weer mensen die het aandurfden om het ongemak aan te gaan en iets in het gesprek te brengen dat ze eerder niet deden of durfden of waar ze de gelegenheid niet voor hadden. Dat kan overal, spreek je uit!We komen snel weer bij je terug met nieuws over projecten, acties en het volgende event! Vergeet je niet aan te melden voor de webinar en als je ons kunt helpen met iets van bovenstaande? Stuur dan even een mailtje.PS: ^ Weten waar die trommel en trompet vandaan kwamen? Klik eens op de afbeelding om meer te lezen over de symboliek van onze 'Gideonsbende'!"Dit woord wordt wel eens gebruikt als aanduiding voor een kleine groep strijdbare personen, die meestal als voorhoede van een grotere groep optreedt."
Gideon wit.png
bottom of page