top of page

Het volgende obstakel wacht al voor de bouw: CO2

Aan de wil om te verduurzamen ligt het niet in de bouw

8 april 2025

Het volgende obstakel wacht al voor de bouw: CO2

𝐓𝐞𝐫𝐰𝐢𝐣𝐥 𝐛𝐨𝐮𝐰𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐬𝐭𝐢𝐤𝐬𝐭𝐨𝐟, 𝐥𝐢𝐠𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐨𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐤𝐞𝐥𝐛𝐥𝐨𝐤 𝐚𝐥 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐞𝐫.

Onno Dwars, Harwil de Jonge en Norbert Schotte schreven gezamenlijk een opiniestuk voor NRC. Het probleem is onvoorspelbaarheid over welke milieuregels de komende jaren zullen gelden.


De oproep


De bouwsector wil vooruit. Maar zonder voorspelbare sturing op CO-uitstoot loopt de sector straks opnieuw vasr - zoals nu bij stiktof en netcongestie.


De feiten


De gebouwde omgeving is goed voor 39% van de CO-uitstoot. Nederland is het enige EU-land dat vasthoudt aan het verouderde en te complexe MPG-systeen wat onvoldoende stuurt op noodzakelijke  CO-reductie. Europese wetgeving vraagt sturig op Whole Life Carbon: COover de hele levensduur van een gebouw.


Ons voorstel


Wat ons betreft zouden bouwbedrijven en (lagere) overheden het beste een heldere CO-limiet kunnen afspreken voor nieuwbouw. Bijvoorbeeld in samenwerking met de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling. Die limiet zou de komende tien jaar stapsgewijs omlaag kunnen. Vanaf 1 juli 2026 zou het dan verplicht worden de CO-emissies te rapporteren via de Whole Life Carbon-methode. En vanaf 2028 kan de MPG-norm ten slotte worden afgedankt en wordt er gestart met normering op WLC.


Want als we één ding hebben geleerd van de stikstofproblematiek, is het dit: problemen die je niet tijdig aanpakt, halen je op termin in - met stiltand, frustratuie en schade tot gevolg. Die fout kunnen we ons bij CO niet opnieuw permitteren. Zeker niet met de woningnood die Nederland al heeft.


Morgen is het commissiedebat 'Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving'. De Gideons zullen in elk geval meekijken.


Klik hier om het volledige NRC-artikel te lezen.

Gideon wit.png
bottom of page