De bende verandert de bouw met…

Leonie van der Steen en Emmylou Aben – De menselijke maat en eigenaarschap

15 december 2021

De bende verandert de bouw met…

In de vijfde aflevering van de Gideon podcast; de bende verandert de bouw met…spreekt host Joost Thus van Respace met Leonie van der Steen, Gideon van het eerste uur en transitiemaker bij Squarewise en met Emmylou Aben ondernemer in sociale vraagstukken en conceptmaker bij Pitztop. Deze keer gaat het over de andere, misschien wel de belangrijkste kant van de bouwsector, sociale innovatie en cultuurverandering. Diversiteit waarderen, eigenaarschap nemen, maar niet meer alles bezitten.
Leonie: “Als ik minister van bouwen zou zijn, zou ik popelen van alle ideeën die ik allemaal zou gaan willen uitvoeren, maar ik zou vooral ook mijn agenda transparant maken. Dus dat ik iedereen die mij een verzoek zou doen om met mij te praten, dat inzichtelijk te maken. Zodat iedereen kan weten wie invloed zou willen hebben op de besluiten die genomen gaan worden.”


Emmylou: “Ik zou iedereen die zich bij bij Leonie meldt, de diversiteit of de eigenheid die de bouw kan faciliteren aan onze samenleving zo groot mogelijk te maken. Dus veel meer stimuleren van een evenwichtige verdeling van wonen op verschillende plekken in het land. Maar ook in de markt, dus de menging weer proberen terug te brengen. Hoe willen wij met elkaar leven? En hoe kunnen wij dit als ministerie van bouw dit faciliteren.”


Emmylou: “Of een minister van bouw zich moet bezighouden met de opvang van vluchtelingen of klimaatvluchtelingen? Migratie is echt van alle tijden, dus ja. We zijn een hele rijke samenleving, we moeten de opvang van mensen die ontheemd raken altijd moet accommoderen naar wat past en kan.”


Leonie: “Je moet elke dag afvragen of de dingen die je doet bijdragen aan de wereld waar je in wil leven. En als ze dat niet doen, dan moet je ze niet doen. Dat klinkt in het begin een overweldigend en beangstigend. Maar als je je elke dag dezelfde keuzes voorhoudt, elke dag denk, is dit iets wat bijdraagt aan de wereld waar ik in wil leven, dan ga je je eigen leven heel leuk maken en je hebt ook nog eens effect op de wereld om je heen.”


Pitztop, is een innovatief, economisch duurzaam hospitality community concept, dat een wezenlijke bijdrage levert aan het opbouwen van een zelfstandig leven van nieuwkomers in de lokale samenleving. Daarbij wordt uitgegaan van de visie dat nieuwe burgers beter en sneller in de Nederlandse samenleving hun plek vinden, als zij samen met lokale inwoners toegang hebben tot gezamenlijke ontmoetingsplekken.


Squarewise helpt organisaties met het versnellen van duurzame transities. Dit doen ze door mensen & expertises samen te brengen, te experimenteren en vernieuwing te realiseren. Hierbij streven zij er altijd naar om een positieve bijdrage te leveren aan de planeet.


De Podcast

De eerste zes afleveringen van deze Gideon podcast worden mede mogelijk gemaakt door de organisatie van PROVADA waar we deze podcast live mochten opnemen op de Studio Circulair stand die ons ter beschikking werd gesteld. In de komende zes afleveringen praten we met Gideons en met de scale-ups uit van Circular@Scale (een tweejarig programma van PoweredbyMeaning) over verandering en verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland.


De Bende verandert de bouw met...

Een podcast over hoe we de bouwsector wél kunnen veranderen. Wij willen 75% CO2 reductie realiseren vóór 2030. Dat is maar weinig tijd. Daarom zijn we druk aan de slag met onze ideeën en projecten. Maar we praten er ook graag over. Dat doen we in deze podcast. In elke aflevering andere gasten, andere Gideons en andere ideeën om de klimaatdoelstellingen die er liggen te halen. Abonneer je nu op ons kanaal op Spotify!