top of page

Alle kantoren Label C

Bewuste Bedrijven

Ben jij werkzaam bij of eigenaar van een bedrijf en vraag je je af wat jij kan doen in de om meer kantoren naar Energielabel C of hoger te krijgen en te laten voldoen aan de energiebespaarplicht? Op deze pagina doen we je een paar suggesties.

01

Bepaal waar je nu staat

Verbruik van gas, elektra en warmte

  • Bekijk hier het energielabel van je kantoor door je postcode en huisnummer in te vullen. Het energielabel geeft het theoretisch verbruik weer.

  • Bepaal wat je werkelijk gebruik is. Welke primaire bronnen (gas, elektra, warmte, koude) worden er gebruikt? Dit kan je opzoeken in facturen en/of meterstanden.

  • Benchmark je verbruik. Dit kan door de verbruik om te rekenen naar verbruik per m2 of verbruik per fte. Een mooie, gratis instrument hiervoor is de Weii calculator.

  • Krijg inzicht in de verschillen tussen het verwachte verbruik en je werkelijke energiegebruik en in welke volgorde je stappen kunt nemen door dit filmpje te bekijken.

 

Wetchecker Energiebesparing

Klik hier om te bekijken aan welke energie wet- en regelgeving jouw organisatie moet voldoen. Dit wordt gedaan op basis van het werkelijk energiegebruik en financiële gegevens over de grootte van je organisatie en de grootte van je gebouwen. Hou daarom je energierekening en financiële jaarrekening bij de hand.

02

Bepaal waar je naar toe wilt en maak een plan

Lange termijn doelstelling

Alle gebouwen in Nederland moeten naar emissie vrij en dus gasloos. Het energielabel is een mooie indicator maar betreft een theoretisch verbruik. Liever stuur je op werkelijk gebruik. Een reëel verbruik voor kantoren om klaar te zijn voor toekomstige wetgeving is 70kWh per m2. Voor een logistieke hal is dat 100 kWh per m2. Maak je een plan voor je organisatie dan is dat een reële doestelling op om te sturen. Hier vind je hierover meer informatie.

 

Middellange termijn

Wellicht wil of kan je niet met één grote renovatie naar je doel, maar doe je dit liever aan de hand van de natuurlijke vervangingsmomenten in de beheer en onderhoud cyclus. Je maakt dan een Duurzaam Meer Jaren Onderhoudsplanning (DMJOP). Daar hoort natuurlijk ook een financieringsmodel bij. Ga als huurder en verhuurder samen het gesprek aan. Betrek hierbij ook de installateur en ga samen in gesprek met de bank voor een duurzame lening. De RVO schreef een rapport over de mogelijkheden om van Split incentive naar Shared Incentive te gaan. Op deze pagina van RVO staan ook tips voor financieringsmogelijkheden. En kijk ook eens naar het idee van spaarconstruct, waarbij eigenaar en huurder samen sparen in een gebouw gebonden fonds.

 

Heb je een grote portefeuille (meer dan 20 panden) dan kom je in aanmerking voor de portefeuille aanpak. De portefeuille-aanpak maakt het voor grote gebouweigenaren makkelijker om plannen te maken, met bevoegd gezag hierover af te stemmen en te laten zien dat de doelen op portefeuilleniveau gehaald worden.

Korte termijn: Wat kan je deze winter nog doen?

 

 

Energie Transitie Games

Verschillende Gideons werkten aan de ontwikkeling van de Energie transitie game voor bedrijven. Wil je (samen met andere bedrijven) meer leren over hoe je energie kan besparen in jouw gebouw? Een game is een goede manier om dit op een laagdrempelige en leuke manier te doen. Er zijn regelmatig informatiebijeenkomsten of je kunt je gelijk aanmelden

03

Laat van je horen

De verduurzaming van je gebouw hoef je niet alleen te doen. De gemeente kan je helpen. En ook je installateur en/of adviseur. Ga het gesprek aan tussen verhuurder en huurder. Kom je er niet zelf uit, ga dan op zoek naar adviseurs die je wel kunnen helpen.

 

Brief huurder aan verhuurder

Ben je huurder van een gebouw, dan heb je te maken met de zogenoemde Split Incentive. De eigenaar is meestal verantwoordelijk voor de investeringen die gedaan moeten worden. Terwijl jij degene bent die de energierekening betaalt en dus de vruchten plukt. Daarom is het goed om als huurder en eigenaar het gesprek aan te gaan over de ambities die je beiden hebt om klimaatactie te ondernemen.

 

We hebben twee verschillende voorbeeld brieven voor je gemaakt die naar je verhuurder kunt sturen:

 

04

Gideon_AllekantorenLabelC_Maxim_de_Gilder__1200x1200.jpg

Social media

Laat op social media zien dat je dit onderwerp belangrijk vindt. Gebruik daarbij de hashtag #allekantorenLabelC en voeg er jouw persoonlijke noot aan toe waarom jij het belangrijk vindt. Als veel mensen laten zien dat ze het belangrijk vinden dat we geen energie verspillen is dat voor bedrijven en politiek een reden om hier aandacht aan te besteden. 

Gebruik ons Campagne-beeld door de afbeelding op te slaan of deel onze Campagne-video met jouw persoonlijke boodschap!

Gideon wit.png
bottom of page