top of page

Gideon bouwt duurzaam

4 november 2022

Gideon bouwt duurzaam

Vrijdag 25 november is de tweede aflevering uit onze nieuwe serie ‘Gideon bouwt duurzaam met de politiek’. Deze keer met Laura Bromet Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Gideon bouwt duurzaam met de politiek is een onregelmatig regelmatig terugkerende webinar waarin we iemand uit de politiek ontmoeten. Tijdens deze webinar maken we kennis met een politicus, kunnen we deze bevragen en challengen over de politiek en de verduurzaming van de bouwsector. Op 25 november verwelkomen we Laura Bromet!


De bedoeling van deze podcast is om Gideons en politici of mensen die zich in het politieke speekveld begeven dichter bij elkaar te krijgen. Mensen uit het bedrijfsleven of andere organisaties, en zeker Gideons, die bezig zijn met het verduurzamen van de bouwsector in Nederland, komen in aanraking met de politiek. We leerden in deze eerste aflevering, politici horen ook graag van mensen zoals wij. Onze eerste gast was Henri Bontenbal van het CDA.Laura Bromet

“ Als je de wereld wil veranderen moet je niet aan de zijlijn blijven staan. ”

Ze is vrolijk, down to earth en heeft als neerlandica een hekel aan wollig taalgebruik. Ook op haar Twitteraccount is ze lekker kort en bondig. Hiervoor is ze 8 jaar gemeenteraadslid en 4 jaar wethouder geweest in de gemeente Waterland. Ze wilde als kind boer worden en woont haar hele leven op het platteland. Haar eerste baantje was bij de slager. Ze zag van dichtbij hoe elke week een koe werd geslacht en verwerkt tot beleg, gehakt of biefstuk. Zowel die eerste werkervaring als haar wethouderschap helpen haar bij het werk als Kamerlid waar ze onder andere landbouw en natuur in haar portefeuille heeft.


Laura is een groene GroenLinkser omdat ze vindt dat ook de generaties na ons moeten kunnen genieten van het prachtige Nederlandse landschap, de mooie natuur, schone lucht, donkerte en stilte. Als Kamerlid wil Laura meer aandacht voor onze veengebieden. Door de kunstmatige lage waterstand, bedoeld om de landbouw te helpen, verdwijnt het veen langzaam en daarbij komt er enorm veel CO2 vrij. Ze wil daarom het waterpeil verhogen. Goed voor de natuur, goed om klimaatverandering tegen te gaan en verzakkingen te stoppen. Laura woont zelf ook in een veenweidegebied en ziet de huizen in haar omgeving langzaam zakken.


Een van de belangrijkste onderwerpen waar Laura zich mee bezig houdt is stikstof. Omdat het kabinet het maar niet lukt om een oplossing voor dit probleem te zoeken, schreef Laura een stikstofwet. Zodat de natuur beter beschermd wordt, maar ook zodat we eindelijk weer woningen kunnen gaan bouwen die zo hard nodig zijn in ons land. De wet wordt ondersteund door Bouwend Nederland, duurzame boeren en natuurorganisaties.


‘Alles wat er mis is met ons landbouwbeleid komt samen in het stikstofprobleem. Boerderijen zijn steeds groter geworden en we hebben zoveel dieren dat we 80% van al het vlees exporteren. We moeten weer terug naar een landbouw die in balans is met de natuur’.

Maar hoe denkt Laura Bromet over de bouwsector en wat kan GroenLinks in de verduurzaming van deze sector betekenen?


Stel je vraag!


Tijdens de webinar kun jij je vraag aan Laura (laten) stellen. Laat jouw brandende vraag dus vooral achter. De 5 meest relevante vragen zullen tijdens de webinar gesteld worden.


Aanmelden kan hier

Gideon wit.png
bottom of page