top of page

Slijpstof – Oude kast, nieuwe jas!

Het bewustzijn bij mensen creëren dat een koelkast energieverbuikt en dat je daar zelf wat aan kan doen.

Op 20 juni 2023 zijn er vijf winnaars gekroond op Het Beste idee van Gideon. 7 teams mochten hun project pitchen voor de jury van Gideon Dragons! Eén van de winnaars was het energieke duo Ludo de Goeje en Alex Klootwijk van Slijpstof. Hun doel? De 3 miljoen oude koelkasten in Nederland zo isoleren dat ze meer energie gaan besparen.

Niet iedereen is bezig met energieverbruik en het besparen op energie. Er is nog geen bewustzijn bij mensen dat een oude koelkast veel energie verbruikt en dat je daar wat aan kan doen. Een energiezuinige koelkast aanschaffen is de makkelijkste manier om energie te besparen, alleen is dit niet voor iedereen bereikbaar.

 

Slijpstof wil met een eenvoudige isolatie systeem het energieverbruik verlagen en daarmee energie en CO2 besparen. Dit klinkt simpel, maar hier zit veel werk achter. Een product ontwikkelen wat minder CO2-impact oplevert en minder geld kost is niet makkelijk. Naast het ontwikkeltraject, is het condens wat tussen het isolatiemateriaal en de koelkast ontstaat ook een uitdaging.

 

De afgelopen maanden heeft het duo geëxperimenteerd met allerlei materialen en constructies om erachter te komen wat het beste werkt. Er zijn technische testen uitgevoerd en het lijkt erop dat met het aanbrengen van de isolatie er een besparing bereikt kan worden van maar liefst 15% met een isolatie van 40 mm. 

 

Tijdens het proces kwamen zij erachter dat isolatie niet het enige is dat kan worden gedaan om het energieverbruik omlaag te krijgen. Factoren zoals het vervangen van de rubbers, het instellen van de binnentemperatuur, het verwijderen van het ijs dat zich opbouwt of het aantal keren dat de deur opengaat kunnen hier ook invloed hebben.

 

Hiermee wordt het koelkastproject voor nu even afgerond. Na maanden onderzoek te hebben gedaan, heeft het duo tips verzameld over hoe je je eigen koelkast kunt isoleren. Dit zijn tips om extra te besparen op de energierekening.

 

Benieuwd naar de tips en wil je meer weten over dit project? Bekijk hier de speciale website voor meer informatie.

 

Houd onze website in de gaten voor een update van de andere winnaars van Het Beste Idee van Gideon!

Gideon wit.png
bottom of page