top of page

Zienswijze Duurzaam Bouwen

Oftewel een reactie op het voorgenomen besluit van de gemeente

17 november 2023

Zienswijze Duurzaam Bouwen

In iedere gemeente wordt gebouwd. Maar al te vaak kijkt de gemeente dan niet verder dan hun neus lang is voor wat betreft de materialen waar mee gebouwd wordt. Terwijl wij Gideons (en de klimaatburgemeesters) natuurlijk weten dat maar liefst 11% van de CO2 uitstoot komt door de bouwmaterialen die we gebruiken. Daarom dagen wij graag de gemeente uit hier even iets verder over na te denken.


En als we dan toch bezig zijn, pakken we het duurzaamheidspakket nog wat breder. Omdat het toch vaak min of meer dezelfde vragen zijn die we stellen, hebben we een standaard geformuleerd die iedereen mag gebruiken (en aanpassen).


Een zienswijze? Wat is dat?

Een zienswijze is een reactie op het voorgenomen besluit van de gemeente. Je kunt hierin aangeven met welke punten je het wel of niet eens bent en een toelichting erbij geven. De gemeente kan deze punten dan bekijken en meenemen in de uiteindelijke beslissing. Zo draag je bij aan bewustwording en betere besluiten.


De zienswijze die je hier vind is een voorbeeld. Pas hem zelf aan op punten die jij wel en niet belangrijk vindt.

Zienswijze Duurzaam bouwen3
.docx
Download DOCX • 21KB

Deze gelinkte folder (die ook in de zienswijze zit) geeft aan wat er allemaal zoal al kan in de markt. Het laat ook zien dat sturen op een MPG alleen niet zoveel zegt over de duurzaamheid.


Sturen op het percentage in gewicht van non virgin en/of biobased materialen is een hele goede om echt duurzaam te bouwen. Zorg dat die lat in ieder geval boven de 30% komt te liggen.


Dus ga lekker aan de slag! Gebruik de Zienswijze Duurzaam bouwen van Gideon - building transition tribes om de gemeente te helpen duurzamer te bouwen!


Gideon wit.png
bottom of page