top of page

Gideon in gesprek met Diederik Samsom

Over Construction Stored Carbon en Biobased Bouwen

6 december 2021

Gideon in gesprek met Diederik Samsom

Vorige week bereikten we als Gideons een mooie mijlpaal met onze building transition tribe. We waren op bezoek bij Diederik Samsom in Brussel om te praten over de juiste condities voor Construction Stored Carbon (CSC) en Biobased bouwen.

Samsom is sinds december 2019 aan de slag als kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans, die belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid. Ze waren al flink bezig met Carbon Farming; een nieuwe manier van landbouw om koolstof in de bodem vast te leggen.


Gideon – building transition tribes waren samen met ASN Bank en Climate Clean up in Brussel aanwezig om een update te geven over hoe je vanuit Carbon Farming makkelijk de link kunt leggen naar Construction Stored Carbon; het opslaan van CO2 in gebouwen.


Biobased bouwen en renoveren, waarbij materialen zoals hout of hennep worden gebruikt, spelen een belangrijke rol in de transitie naar een klimaatpositieve samenleving. Door te bouwen met hout, vlas, hennep, stro en andere natuurlijke materialen vermijd je het gebruik van beton of staal die in de productie veel uitstoot veroorzaken, haal je CO2 uit de lucht én leg je het voor jaren veilig vast.


Gideon streeft er, samen met ASN Bank en Climate Cleanup, naar om Construction Stored Carbon en Biobased meer bekendheid te geven in Nederland en in Europa. Eerder boden zij tijdens de klimaattop in Glasgow ook al gezamenlijk de rekenmethode Construction Stored Carbon aan de Nederlandse klimaatgezant Jaime Bourbon de Parme.


Ook in Brussel werd ons gezamenlijke verhaal weer enthousiast en goed ontvangen. Het gaat zeker nog een vervolg krijgen!


Meer weten over Construction Stored Carbon?

Via https://climatecleanup.org/constructionstoredcarbon/ kun je de meetmethode downloaden. Op deze pagina staat ook een verzameling van (Nederlandse) cases die zijn ingediend waar CSC is toegepast.


Weten welke onderwerpen we besproken hebben tijdens de ontmoeting met Diederik Samsom? Bekijk onze presentatie hier:
Gideon wit.png
bottom of page