top of page

De bende verandert de bouw met…

Marloes van Heteren, Guido Braam, Martijn van Gameren – Duurzaam mag ook mooi zijn!

25 november 2021

De bende verandert de bouw met…

In de tweede aflevering van de Gideon podcast; de bende verandert de bouw met…spreekt host Marten Valk met twee architecten en een circulair ondernemer over hoe duurzaam ook mooi mag zijn. Maar ook dat er niet een commissie van welstand, maar misschien een commissie van welzijn zou moeten zijn. Te gast zijn Marloes van Heteren van Solarix, Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects en Guido Braam van Powered by Meaning.



Marloes: "Als ik minister van bouwen zou zijn, zou ik zorgen dat alles veel sneller gaat, duidelijke regels, omgevingsvergunning afgeven en binnen een jaar bouwen."


Martijn: "Daar sluit ik me bij aan, ik denk dat vooral regelgeving achterloopt, het Bouwbesluit is achterhaald. Sommige grote ontwikkelaars hanteren zelfs strengere eisen dan het Bouwbesluit. We moeten af van te lage eisen zoals in het Bouwbesluit. Naast een commissie van welstand hebben gemeenten ook een commissie van duurzaamheid nodig, dan kun je een veel duurzamere bouwsector krijgen."


Guido: "Ik zou een hele slechte minister zijn, maar ik zou echt proberen om elk enthousiasme voor duurzaam ondernemen verder aan te moedigen. Ik zou innovatiebudgetten vrijmaken en zo proberen die ondernemers die werken aan de goede zaak te helpen. En toch zou het ook echt helpen om de komende 10 jaar die MPG versneld naar beneden te brengen. En die commissie is ook een goed idee, misschien moet het dan meer een commissie van Welzijn worden, een commissie voor leefbaarheid."


Marloes: "De CO2 uitstoot in de bouw is echt enorm, die moet gewoon naar beneden. Wij kijken bij onze opgave echt naar materialen, duurzaamheid en de toekomst. Op allerlei niveaus denken we na over de circulariteit, nu, maar ook hoe we het in de toekomst het beste kunnen doen."


Marloes: "Zonnepanelen op een dak zijn goed hoor, begrijp me niet verkeerd, maar waarom zou je dubbel materiaal op een dak leggen. Wij maken mooie gevelpanelen en die wekken ook nog energie op."


Marloes: "We vergelijken ons wel met Tesla, er zijn mensen die niks met duurzaamheid hebben en toch die tesla hebben, design betekent echt wel wat."


Martijn: "Een gevelpaneel heb je sowieso nodig en we moeten ook op die gevels energie opwekken. De nieuwe bouwlocaties vereisen dit ook, we gaan steeds meer de hoogte in, we hebben minder dakoppervlakte. Dus om energie op te wekken, energieneutraal te bouwen hebben we die gevels nodig en dan kunnen we die daken weer inzetten voor groen, voor waterbuffers en het tegengaan van hittestress."


Marloes: "Je ziet gewoon dat in het begin van projecten vaak hele hoge duurzaamheidseisen worden gesteld, maar dat dat gedurende het proces toch afzwakt. Een commissie van duurzaamheid of welzijn zou ervoor kunnen zorgen dat je wel aan die eisen blijft voldoen."


Martijn: "Maar ook hoe kun je de gebruiker zoveel mogelijk stimuleren om zo min mogelijk energie te gebruiken en de gebruikers bewust maken van de hoeveelheid energie die ze nodig hebben."


Guido: "Een ontwikkelaar wil gewoon die tender winnen, dus daar beloof je dan ook veel met betrekking tot duurzaamheid. Maar dan in die gebruikersfase denk je, waarom zou ik het eigenlijk doen, ik wil ook nog een beetje marge overhouden, dus ik ga er maar een beetje in snijden. Ik gun het die ontwikkelaars dat ze anders gaan denken, dat ze niet meer zo’n snelle exit hebben."


Guido: "Ik zou eigenlijk wensen dat projectontwikkelaars niet projecten ontwikkelen, maar exploitatieontwikkelaar worden. Dus eigenaar blijven van het pand, voor het pand blijven zorgen, dan heb je veel meer incentive om dat gebouw energie te laten opwekken, duurzaam en circulair te maken. Nu is het misschien een kantoor, maar over 25 jaar is het misschien een ziekenhuis en dan moet je het makkelijk om kunnen vormen."


 


Powered by Meaning, mede-eigenaar Guido Braam is 20 jaar geleden in Nederland begonnen met het introduceren van de circulaire economie. Maar de laatste jaren is hij met Powered by Meaning helemaal gefocust op bouw en vastgoed. Guido weet dat dit niet de makkelijkste sector is om te veranderen, maar gelooft dat dit wel de juiste sector is om de verandering naar een circulaire economie in gang te zetten. Een van de programma’s die zij opgezet hebben is Circulair@scale, van dit tweejarig programma is een documentaire gemaakt die zijn première beleefde op de Provada en nu hier te kijken is: https://youtu.be/VS-670xiq3g

Studio Solarix maakt gevels die energie opwekken, Marloes van Heteren, founding partner van deze scale-up verteld in deze podcast meer over het belang van het combineren van design en duurzaamheid. Hun grote droom is zorgen dat mooie zonnegevels over de hele wereld gebruikt worden. Maar om daar te komen kun je niet alleen denken aan het een mooi design, het draait ook om circulariteit, opschaling, en toekomstgericht denken en ondernemen. Bekijk het stukje documentaire van Studio Solaris in de Circular@Scale documentaire hier.


Paul de Ruiter Architects gelooft in de toekomst en werkt daarom al sinds het ontstaan van het architectenbureau in 1994 aan duurzame, innovatieve architectuur. Bovendien willen zij dat het geluk en de gezondheid van mensen centraal staat. Duurzame technologie en esthetiek gaan daarbij hand in hand. Martijn van Gameren, architect beaamt dit maar weer eens in deze podcast. Het uiterlijk van gebouwen en het design van duurzame oplossingen is net zo belangrijk als de energiezuinigheid of gezondheid van het binnenklimaat en de manier waarop gebruikers bewust zijn van hun energieverbruik.


 


De Podcast

De eerste zes afleveringen van deze Gideon podcast worden mede mogelijk gemaakt door de organisatie van PROVADA waar we deze podcast live mochten opnemen op de Studio Circulair stand die ons ter beschikking werd gesteld. In de komende zes afleveringen praten we met Gideons en met de scale-ups uit van Circular@Scale (een tweejarig programma van Powered by Meaning) over verandering en verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland.


De Bende verandert de bouw met...

Een podcast over hoe we de bouwsector wél kunnen veranderen. Wij willen 75% CO2 reductie realiseren vóór 2030. Dat is maar weinig tijd. Daarom zijn we druk aan de slag met onze ideeën en projecten. Maar we praten er ook graag over. Dat doen we in deze podcast. In elke aflevering andere gasten, andere Gideons en andere ideeën om de klimaatdoelstellingen die er liggen te halen. Abonneer je nu op ons kanaal op Spotify!

Gideon wit.png
bottom of page