top of page

De bende verandert de bouw met…

Onno Dwars en Dirk Huibers – De Toekomst is korter dan je denkt

17 november 2021

De bende verandert de bouw met…

In deze podcast spreken Mark Beuving van Respace, Onno Dwars van Ballast Nedam Development en Dirk Huibers van Spotr met elkaar over de toekomst van de bouwsector en de toekomst van Nederland. Nou de toekomst van de wereld eigenlijk. En die toekomst is korter dan je denkt. Maar de koplopers zijn positief. De ideeën vliegen over de tafel!
Onno: "Ongeacht de prijs moet je voor duurzaam gaan, anders heb je geen toekomst. Het is geen keuze meer, het is een randvoorwaarde om een toekomst te hebben." Onno: "Grote bouwbedrijven kunnen zich steeds minder verschuilen achter beleid. Ze realiseren zich dat ze zelf het verschil moeten gaan maken. Je ziet dat ook hier binnen Gideon. Het zijn koplopers die het verschil willen gaan maken."


Dirk: "Wat bedrijven kunnen doen? Visie op duurzaamheid hebben en een standpunt innemen. Het is ook standpunt als een bedrijf als shell zegt; ‘Het gaat ons alleen om geld te verdienen en over 30 jaar zijn we failliet.’ Maar worden de jaarrekeningen niet alleen gecontroleerd op cijfers, maar ook op duurzaamheidsambities, dan wordt beter. We moeten breder kijken dan alleen de financiële jaarrekeningen."


Onno: "Het gaat erom dat we duurzaam handelen, hierover blijven communiceren en een voorbeeldrol innemen. We moeten als bouwsector radicaal veranderen."


Dirk: "Wat ik zou veranderen als minister? De toekomstige prijs nu betalen, dus als je niet-duurzame keuze wil maken, dan moet je daar nu ook voor betalen, niet de toekomstige generatie laten opdraaien voor de kosten."


Onno: "Ik zou binnen 3 maanden wet- en regelgeving aanpassen met stappen waarin je in 2030 dingen gewoon opgelost hebt."


 

Onno Dwars is CEO van Ballast Nedam Development en ontwikkelt in Nederland gebieden en gebouwen. Een van hun streven is ook voor 2035 geen footprint meer te hebben. Daarnaast willen ze gezondheid kwantificeerbaar maken. Ze willen anders kijken naar de gebouwde omgeving en koploper zijn op het gebied van duurzaamheid.


Onno legt in deze podcast meer uit over wat ze met Ballast Nedam Development doen om een koploper te zijn. Hij is duidelijk over hoe hij denkt dat er naar de toekomst gekeken moet worden en vertelt meer over het project in de Sluisbuurt in Amsterdam. Een gebouw dat CO2 negatief is. Het gaat 300 ton CO2 opslaan en is energiepositief. Met dit gebouw willen ze laten zien waar ze als sector staan op dit moment. Een ander soort gebouwen waarmee je echte waarde kunt creëren. (Voor meer info over Construction Stored Carbon, bekijk de rekenmethode en de cases die we als Gideons met Climate Cleanup en ASN Bank ontwikkelden)


Dirk Huibers is oprichter van Spotr – De artificial intelligence scale-up. Brengen gebouwen in kaart met foto’s, satellietbeelden, maar ook bijvoorbeeld Google Street view. Hiermee kunnen zij gebreken, hoeveelheden en investeringskansen zien op gebouwen. Waar ligt er veel keramiek, op welke plekken liggen er veel zonnepanelen of sedum-daken? Dit doen ze voor banken, woningcorporaties, investeerders en verzekeraars. Ze zijn begonnen in Nederland, maar hebben nu klanten en aanvragen vanuit de hele wereld.


Dirk vertelt in deze podcast meer over hoe hun scale-up helpt om de energietransitie en de verbetering van circulariteit waar te maken. Met de Artificial Intelligence algoritmes van Spotr zorgen zij dat daadwerkelijk de gebouwen die echt het verschil maken verduurzaamd kunnen worden. Dat begin met veel werk, databases aanleggen en zelfs heel veel handwerk en leidt tot de meest efficiënte inzet van mensen en middelen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.


 

De Podcast

De eerste zes afleveringen van deze Gideon podcast worden mede mogelijk gemaakt door de organisatie van PROVADA waar we deze podcast live mochten opnemen op de Studio Circulair stand die ons ter beschikking werd gesteld. In de komende zes afleveringen praten we met Gideons en met de scale-ups van Circular@Scale (een tweejarig programma van PoweredbyMeaning) over verandering en verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland.De Bende verandert de bouw met...

Is een podcast over hoe we (als Gideonsbende) de bouwsector wél kunnen veranderen. Wij willen 75% CO2 reductie realiseren vóór 2030. Dat is maar weinig tijd. Daarom zijn we druk aan de slag met onze ideeën en projecten. Maar we praten er ook graag over. Dat doen we in deze podcast. In elke aflevering andere gasten, andere Gideons en andere ideeën om de klimaatdoelstellingen die er liggen te halen. Abonneer je nu op ons kanaal op Spotify!


Gideon wit.png
bottom of page