top of page

Dag tegen gas

Bij Gideon houden we wel van een beetje tegengas.

25 maart 2022

Dag tegen gas

Niet voor niets hebben we vanaf het begin gezegd dat alles wat we onze tribes doen wel een beetje rebels mag zijn of mag schuren.

Geneuzel in de marge

Een aantal van onze Gideons zijn al jaren zeer uitgesproken over de energietransitie, materialentransitie en sociale transitie in de bouwsector die allemaal aangepakt moeten worden om de klimaatdoelstellingen van Nederland te halen. Een ander kenmerk van de Gideons is dat we daarbij vooral ook kijken naar het grotere geheel, de stip op de horizon, geen halve maatregelen, geen geneuzel in de marge. We praten over, en werken aan, industrialisatie, schaalvergroting, het aanpassen van wet- en regelgeving en het kantelen van systemen.


Sharing is caring

Nu organiseren een aantal Gideons en verschillende andere experts uit de energiewereld en creatieve sector de #dagtegengas. Op zondag 27 maart is het doel die dag om zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen te stimuleren om met grote of kleine initiatieven hun (fossiele)energieverbruik te verminderen. Iets waar we natuurlijk al jaren aan werken, maar waar door de hele situatie in Oekraïne nog eens extra (pijnlijk) duidelijk wordt dat we nog flink wat stappen te maken hebben om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.


De eerste social media berichten van ons over de #dagzondergas werden ontvangen zoals zoveel ‘controversiële’ onderwerpen tegenwoordig. Van ‘ik doe mee’, ‘ik doe het al’, ‘waarom is dit nodig’ tot ‘jullie moeten je mond houden’ en het onacceptabele ‘trut’.


En ja, tips als, neem een besparende douchekop, zet je ketel op 60, zet de verwarming op kantoor standaard een graadje lager of laat de terrasverwarmers uit, zijn voor doorgewinterde Gideons misschien wel een beetje afgezaagd. Maar heel eerlijk, als je door de lijst van alle tips heen gaat, heb jij dan al zoveel mogelijk gedaan om je energievraag terug te dringen? En als je dit inderdaad allemaal al zo goed hebt gedaan? (geef jezelf maar even een schouderklopje) Heb je dan anderen die het geld, de kennis of het bewustzijn nog niet hebben al wel eens geholpen met jouw verhaal? Of letterlijk een paar handen? Het feit is dat er nog veel besparingsmogelijkheden zijn die we met elkaar kunnen bewerkstelligen, terwijl we werken aan die betere transities, het kantelen van systemen het uitvoeren van grote projecten.


Wij ondersteunen de #dagtegengas daarom van harte! Marjet Rutten was deze week al in de weer met een emmer en water om te kijken of haar douchekop wel besparend is. Mariska van Oudheusden gaat dit weekend aan de slag met de radiator ventilatoren en radiatorfolie. Daarnaast fixte meerdere Gideons samen een aantal waterbesparende douchekoppen, die ze aan gezinnen met minder bestedingsruimte kunnen uitdelen. Norbert Schotte gaat er bijvoorbeeld 25 uitdelen aan gezinnen in gemeente Lansingerland.


Doe mee! #dagtegengas

Dus spread the word! Laat deze week weten wat je thuis of op werk, school of in je gemeente gaat doen tijdens de #dagtegengas? Gebruik de hashtag op Twitter, Linkedin of Instagram als je iets deelt en stuur je filmpje of foto naar ons en tag Gideon erin op social media!


Vind je het daarnaast allemaal niet groots en meeslepend genoeg? Wil je meer doen de komende jaren? Meld je dan aan als Gideon!


Gideon wit.png
bottom of page