top of page

Aan de slag! Doe je mee? Gideon

We hebben de afgelopen tijd veel mensen gesproken en ook in de media van ons laten horen.

23 augustus 2021

Aan de slag! Doe je mee? Gideon

Maar nu is het tijd voor een berichtje direct aan jullie! De koplopers, de meedenkers, de aanpakkers: De Gideons.

In onderstaande nieuwsupdate staat veel informatie, maar in het kort zeggen we eigenlijk 3 dingen:

  • Wil je met ons aan de slag? Laat je gegevens achter

  • Wil je nu alleen van ons op de hoogte blijven? Laat dan ook je gegevens achter

  • Heb je een goed idee? Of wil je een heel lang verhaal kwijt? Mail dan naar mail@gideonstribe.nlWil je meer lezen, lees dan hieronder verder!

 


Waar we nu staan

We hebben met een steeds groter wordende groep een aantal sessies gehad. Het begon met een spontaan idee, dat zich uitte in een artikel met Jan Rotmans in Cobouw. Daarna ging een clubje van drie met dit idee verder aan de slag. Het moet anders in de bouwsector! Al snel vonden we nog een paar gelijkgestemden.


Dit idee moest meer mensen aanspreken, daar waren we van overtuigd. En dat bleek ook al snel uit alle reacties die we kregen. Maar hoe ga je dan verder? Hoe kun je zo’n beweging die we willen laten ontstaan optimaal ondersteunen en faciliteren? Daar zijn inmiddels ideeën over. We vertellen je er graag meer over.Waarom Gideon?

Wij willen de bouwsector op positieve wijze veranderen, zodat ze bijdraagt aan een duurzame, gezonde, fijne en mooie leefomgeving, nu en in de toekomst. Daarom pakken wij deze laatste kans om de bouwsector te helpen veranderen en de klimaatdoelstellingen te halen.


Hoe doen we dat?

De bouw veranderen doen we op positieve wijze en via thema’s. Bij die verandering willen we lef tonen, impactgedreven, eerlijk en open zijn en samen met anderen daadwerkelijk verandering gaan realiseren.


De thema’s waar we aan gaan werken zijn de volgende;

  1. energietransitie;

  2. materialentransitie (biobased, urban mining, low carbon materials);

  3. sociale innovatie;

  4. cultuurverandering;

  5. condities creëren.


Zelfsturende tribes

Verandering wordt niet top-down opgelegd of bedacht en uitgevoerd door een klein clubje mensen. Om de bouwsector echt in beweging te krijgen en verandering te realiseren gaan we samen aan de slag. Wij willen dat Gideon een beweging is waarbij zelfsturende tribes, bestaande uit verschillende mensen en verschillende bedrijven en organisaties, met elkaar samenwerken om ideeën te realiseren.


Wij willen starten met tribes die samen de thema’s verder gaan ontwikkelen. Voor ieder thema willen we een roadmap uitwerken. De themateams, de tribes, zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren en ontwikkelen van een roadmap. Ze zijn zelfsturend en zelf verantwoordelijk voor de tijdlijn en het budget waarmee ze werken. Er zijn altijd één of meerdere bedrijven gekoppeld die ook daadwerkelijk handen en voeten geven aan de roadmap, zodat het idee ook in de praktijk wordt uitgevoerd of uitgevoerd kan worden.


Uit de teams komen gezamenlijk een aantal projecten. Die projecten worden voorgesteld aan andere Gideons en ze worden getoetst aan de kernwaarden en de ‘Why’ van Gideon.


Aan de slag! Doe je mee?

We willen niet alleen maar met elkaar praten, we willen concreet aan de slag. We gaan met elkaar voor de 5 thema’s concrete roadmaps maken. Dit gaan we doen op 27 september. Noteer die datum vast in je agenda als je mee wilt werken. Het wordt een pressurecooker want we willen eind september/begin oktober de eerste grove versie van de roadmaps gereed hebben. We gaan er dus twee weken lang flink tegenaan!


Zoals aangegeven willen we dit samen doen. Om dit goed voor te bereiden willen we graag weten of en hoe jij wil en kan bijdragen.


Ons idee

De afgelopen weken zijn we niet alleen bezig geweest met het bedenken hoe we deze beweging in gang gaan zetten. Vanuit Gideon is er een artikel geplaatst in Trouw. De landbouwsector en bouwsector in Nederland kunnen beter samenwerken. Er moet geteeld worden voor de bouw in plaats van voor op het bord!


Schreeuw het uit!

We zijn nu echt los en gaan aan de slag met concrete projecten. We hopen dat jij met ons mee wilt werken en dat jij ook je netwerk hiertoe weer mobiliseert.


Vertel over Gideon aan collega’s of vakgenoten of plaats er iets over op de sociale netwerken waar je op zit. Gebruik de #Gideonstribe #Gideon of #ikbengideon en laat ons daardoor ook weer weten wat je hebt gezien of waar je mee aan de slag wil.


Iedereen die interesse heeft om meer betrokken te zijn of op de hoogte gehouden wil worden kan zich ook aanmelden via mail@gideonstribe.nl

Gideon wit.png
bottom of page